fbpx
Temerinska 28, Novi Sad, Srbija +381 21 4736 184 +381 62 352 053

Gimnazijalci u projektu „Upoznajmo Srbiju“

Putovanja obogaćuju život, šire vidike i doprinose razvoju svestranosti. Naša ustanova ulaže dosta energije u stvaranju nezaboravnih uspomena organizujući različita putovanja za učenike.

Dana 14. septembra iskoristili smo vreme da se upoznamo sa Sremskim Karlovcima. Sjajan izlet realizovan je u organizaciji Pokreta gorana Vojvodine. Boravili smo u Eko centru Radulovački, popeli se na vidikovac i uživali u sjajnom pogledu na Dunav i grad, imali zanimljivu radionicu u prirodi u Dvrskoj bašti a poseban ugođaj je bila vožnja katamaranom.

Sledeću avanturu smo imali u vidu jednodnevnog izleta 20. septembra. Tog dana posetili smo čak tri različita lokaliteta: Smederevsku tvrđavu, Viminacijum i Srebrno jezero. Prelep sunčan dan omogućio nam je uživanje u ovom edukativnom obilasku lepih mesta u našoj zemlji. Upoznali smo se sa istorijom ovih prostora, saznali puno toga zanimljivog i proveli lep dan u druženju.

Vikend putovanje realizovano je 21-22.oktobra kada smo boravili u Nišu. Na prostoru današnjeg Niša, u antičkom gradu Naisu rođeni su rimski carevi Konstantin Veliki i Konstancije III. Imali smo priliku da istražimo istoriju ovog zanimljivog grada. U povratku za Novi Sad posetili smo vodopad Lisine u blizini Despotovca. Ovaj izuzetan predeo, koji je ujedno i spomenik prirode prve kategorije.

U periodu od 5-6. novembra boravili smo na Zlatiboru. U okviru rekreativne nastave obišli smo etno park Terzića avliju u selu Zlakusa i saznali kako je izgledala škola u prvoj polovini 20.veka, kako se pravi zlakuška grnčarija a u muzejskom delu videli i različite predmete stare i po nekoliko stotina godina. Boravak na Zlatiboru obogatili smo i vožnjom gondolom i posetom kompleksa El Paso. Na planinskom vrhu Zlatibora – Torniku grejalo nas je sunce i naša srca su bila ispunjena zahvalnošću Bogu na divnom vremenu i zajedništvu koje smo iskusili.

 

Leave a Reply