fbpx
Temerinska 28, Novi Sad, Srbija +381 21 4736 184 +381 62 352 053

Dodeljene diplome XI generaciji učenika

Nedelja 12. jun postala je važan datum u životima devetoro mladića i devojaka koji su tog dana primili diplome o završenom srednjoškolskom obrazovanju stečenom u gimnaziji “Živorad Janković” u Novom Sadu.

Završnoj svečanosti prisustvovali su roditelji prijatelji maturanata, nastavnici kao i predstavnici školskog odbora i uprave škole.

Predsednik školskog odbora, Đorđe Trajkovski pozdravio je prisutne a zatim se obratio maturantima zamolivši ih da mu dozvole, iako su završili sa školskom nastavom, da im održi još jedan čas – čas iz škole života.

Šta reći na rastanku sa onima sa kojima ste delili školsku klupu, sobu u internatu, mladalačke probleme, tuge i radosti? Bio je to težak zadatak za učenike Gimnazije koji su želeli da se oproste od svojih prijatelja. U iskrenim, nostalgičnim i unikatnim porukama kojima je prethodilo prikazivanje video zapisa iz perioda odrastanja maturanata, nekoliko učenika nižih razreda se obratilo maturantima i za oproštaj im poklonilo po ružu kao znak prijateljstva.

Maturantima se zatim obratila i Olivera Vesković, koja je bila razredni starešina ove generacije tokom poslednje dve godine školovanja.

Nakon toga razredni starešina je prozvala maturante, kojima je direktor škole dr Saša Todorović uručio diplome. Posebno je nagrađen, kao đak generacije, Jovan Pilčević koji je pokazao najbolji uspeh u toku četvorogodišnjeg školovanja.

Pomešana osećanja pokazala su se dok su se kroz suze pojavljivali osmesi na licima maturanata i njihovih najbližih tokom pesme koju je otpevao školski sastav, a čiji refren poručuje: „Mogu ja, mogu sve…“

Prisutnima se obratio i Jovan Pilčević, đak generacije. On se na početku zahvalio roditeljima na odluci da svoje malo dete pošalju daleko od sebe, drugim ljudima na staranje. „Pogledajte nas sada – porasli smo, stekli nove prijatelje, nove sposobnosti i nova interesovanja, osamostalili smo se. Napredovali smo u svakom smislu – intelektualnom, duhovnom a i fizičkom što je i najočiglednije“, rekao je on.

„Zahvalio bih se profesorima koji su uložili svoj trud da nas upoznaju sa svojim predmetom. Bilo je boljih generacija pre nas, ali jednoga dana kada nas budete videli sigurno ćete reći: ‘Ovo su bili naši učenici, ponosni smo na njih.’“

Svoje obraćanje završio je rečima: „Svi znamo onu poznatu izreku ‘Od kolevke pa do groba, najlepše je đačko doba’, ali budimo optimisti jer ono što dolazi biće još bolje.“

Pevanjem himne Škole završena je i ova svečanost dodele diploma 11. generaciji gimnazije „Živorad Janković“.